lauantai 28. helmikuuta 2015

Kun himoitset suolaa

Vanhana roskaruoka-addiktina tulee välillä ylitsepääsemättömiä tilanteita, jolloin tuntuu, että jotain suolaista on SAATAVA. Pyrin karsimaan pikaruokaloissa syönnin minimiin ja toteuttamaan edes hieman terveellisemmän version kotioloissa. Alkuviikosta Facebookissa keskusteltiin siitä, että pizzanhimo ei lähde lämpimillä voileivillä. Se on kyllä totta, mutta ranskisten himo lähti itse tehdyillä lohkoperunoilla ja aurajuustobasilikadipillä. 


Neljälle

Perunat

kilo perunoita
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Pese perunat huolellisesti ja lohko riittävän ohuiksi lohkoiksi. Laita perunat kulhoon ja lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä. Rouhi päälle myllystä suolaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Kaada perunat uunipellille ja paista 200c uunissa n. 40 minuuttia välissä kerran kääntäen. 

Auradippi 

1 purkki kermaviiliä
n. puoli pakettia aurajuustoa murennettuna
2 rkl sitruunanmehua
hienonnettua basilikaa
(ripaus sokeria)
mustapippuria

Sekoita kaikki aineet sekaisin. Muista maistella, jotta saat happamuuden sopivasti kohdalleen. Sitruunan hapokkuutta voi halutessaan tasoittaa ripauksella sokeria. 

Toimii! 


sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tiramisun kevyempi kaveri

Olen jo pitempään himoinnut klassikkojälkkäreitä ja elämäntapamuutokseen sopii erinomaisesti reseptien tietoinen keventäminen mausta tinkimättä. Inspiraation tiramisun keventämiseen sain täältä, mutta vaihdoin perinteiset savoiardikeksit vaikeahkon saatavuutensa vuoksi tähän erinomaisesti sopiviin LU:n Bastogne-kekseihin. Lopputulosta ei mielestäni voi hyvällä tahdollakaan sanoa mascarponella ja marsalaviinillä ryyditetyn tiramisun kopioksi, mutta oikein mukava kevyempi kaveri siitä syntyi sunnuntaipäivälliselle. Ravintoarvotkin ovat suhteellisen kohdallaan, kun maitorahkan osuus tuo annokseen kunnolla proteiinia. Ulkonäössä olisi parantamisen varaa, teesiivilän olemassaolo olisi helpottanut kaakaojauheen sihtaamista huomattavasti..


Pieni vuoallinen

1 paketillinen Bastogne-keksejä
1 prk maitorahkaa
1 prk kevyttä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
maun mukaan vaniljasokeria makeutukseen
1-2 dl kylmää kahvia
kaakaojauhetta (sitä aitoa)

Lado vuoan pohjalle kerros keksejä ja kostuta ne reilusti kylmällä kahvilla. Vatkaa vaniljavaahto ja lisää sekaan rahka. Makeuta vaniljasokerilla. Levitä puolet seoksesta keksien päälle ja sihtaa väliin kaakaojauhetta. Tee toinen kerros samalla tavalla. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin verran. 

Toimii! <3

torstai 19. helmikuuta 2015

Mutsin kanalaatikko

Äitini kanssa "asuminen" opettaa minulle jatkuvasti järkevämpiä kulutustottumuksia. Olen helposti itse taipuvainen raaka-aineiden kertakäyttöön ja helposti ne jäävät yhden käytön jälkeen pilaantumaan kaapin perukoille, kunnes heitän ne sieltä roskiin. Typerää, tiedän. Onneksi on mutsi, joka tarkkailee jääkapin sisältöä päivittäin ja loihtii niistä ihania, terveellisiä ruokia päivä toisensa jälkeen. Tänään lounaspöydässä en voinut välttää superlatiiveja, kanalaatikko oli vaan ihan superhyvää! Niin hyvää, että se oli pakko heti pöydästä noustua tulla jakamaan tänne blogiinkin. 


Neljälle

n. 300g broilerin filettä
kruunuvihannespussi (porkkana, parsakaali, kukkakaali) tai vastaavat vihannekset tuoreina
2 tomaattia
3 kananmunaa
2 dl maitoa 
juustoraastetta
suolaa
pippuria
currya

Paista broilerit ja mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa paloiksi. Pilko vihannekset ja laita broileripalojen kanssa uunivuokaan. Sekoita munamaito ja mausta suolalla ja currylla. Kaada vihannesten päälle ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200c uunissa n. 20 minuuttia.  

Tänään kanalaatikko nautittiin avokadosalaatin kera. Taas tuli todistettua, miten terveellinen kotiruokakin voi olla todella maukasta. :)

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Terveisiä elämäntaparemontin keskeltä

Blogin päivitystahti on alusta hieman hiljentynyt, mutta se johtuu puhtaasti siitä, että kuntoprojektin aikana on tullut syötyä niin simppelejä annoksia, että niiden kaikkien jakamisesta ei noin gastronomisesti olisi kenellekkään mitään hyötyä. Blogi päivittyy jatkossakin aina, kun tulee kokeiltua jotain uutta ja maistuvaa. :) 



Tänään lounaalla nautittiin uunitettuja, valkosipulilla ja yrteillä marinoituja  broilerin fileitä, munamaidosta ja hernemaissipaprikasta kyhättyä kasvislaatikkoa sekä salaattia. Hiilaritietoisesti elellään, mutta eiköhän herkkupäiviä tule jatkossakin ja ilahdutan teitä myös astetta herkullisimmilla resepteillä. :)


keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Soijaa pukkaa!

Olin maanantaina ystäväni luona naapurissa lounaalla. Tarjolla oli makaronilaatikkoa, jota olisin erehtynyt sekä ulkonäön että maun osalta luulemaan perinteiseksi jauhelihaversioksi, mikäli en olisi tiennyt ystäväni olevan kasvissyöjä. Omassa kaapissani on lojunut pussillinen tummaa soijarouhetta jo jokusen tovin, mutta en ole saanut aikaiseksi kokeilla siitä mitään. Soija on minulle kohtuullisen tuntematon kaveri vielä. Tofua on joskus tullut syötyä, mutta se ei kuulu raaka-aineiden ykköslemppareihini millään tasolla kumimaisen tekstuurinsa vuoksi. Tummasta soijarouheesta olen kuullut paljon hyvää nimenomaan jauhelihan korvikkeena ja itse on tullut todettuakin naapurissa, että vaaleat soijapallerot istuvat nätisti currykastikkeen joukkoon.

Erityisen hyvää soijarouheessa on sen riittoisuus ja edullinen hinta. Puolen kilon paketista tähän kokonaiseen makaronilaatikkoon kului pieni murto-osa ja tuollaisen paketin hinta pyörii parissa kolmessa eurossa. Erinomaista opiskelijaruokaa siis! Pssssst, olen kuullut huhuja, että jotkut opiskelijat sotkevat jauhelihan sekaan puolet soijarouhetta tehdessään lihapullia ja näin säätävät monta euroa. Proteiinit tekevät soijarouheesta rikasta ravintoa ja muutenkin on kiva syödä välillä kasvisruokaa eettisistä syistä ja vaihtelun vuoksi.

Tänään ikävä kyllä kuva puuttuu, koska puhelimeni kamera ei saanut aikaiseksi yhtäkään edes välttävästi tarkkaa kuvaa. Surkea mössökuva on huonompi kuin ei kuvaa lainkaan, joten nyt kuvan sijasta kerron, että oikein herkulliselta näytti. :D


Iso vuoallinen

4 hengen annos täysjyväpastaa
1 iso sipuli
n. 100g soijarouhetta
1 prk (yrtti)tomaattimurskaa
4 munaa
n. 8 dl maitoa
öljyä
suolaa
mustapippuria
juustoraastetta

Keitä pasta suolatussa vedessä. Pilko sipuli pieneksi ja paista pannulla öljyssä. Lisää pannulle mausteet, soijarouhe ja hetken kuluttua tomaattimurska. Sekoita sekaisin pastan kanssa uunivuuassa ja kaada päälle munamaito. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 200c uunissa noin 45 minuuttia. 

lauantai 7. helmikuuta 2015

Viikon kohokohta

Koko viikon olen odottanut lauantaiaamua, jolloin olin jo etukäteen luvannut itselleni kunnon aamiaisen. Eilen illalla töistä kotiuduttuani iski järjetön mielihalu munakokkeliin, joten oli selvää, että se on seuraavan aamun pääruokalaji. Kokkelia tuli lomalla syötyä aamiaisella joka päivä, joten siihen vähän tottui ja nyt olen kaivannut sitä aamiaispöytääni. Kermasta ja voista tietysti syntyisi paras kokkeli, mutta nyt jouduin olosuhteiden (vajaan jääkaapin) pakosta tyytymään maidon ja öljyn kera valmistettuun versioon. Lämpimät tomaatit ovat suurta herkkuani ja kaksi puolikasta valmistui näppärästi samaan aikaan kokkelin ja pekonin kanssa pannulla. Jälkkärin virkaa toimitti maustamaton luonnonjogurtti granolalla. 


Munakokkeli yhdelle

2 kananmunaa
1 dl maitoa/kermaa
suolaa
mustapippuria
öljyä/voita

Riko munat kulhoon, riko niiden rakenne ja vatkaa kevyesti sekaan maito. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos lämmenneen voin/öljyn sekaan pannulle ja anna tekeytyä hiljalleen. Sekoittele välillä. 

Hyvä alku lauantaille!




maanantai 2. helmikuuta 2015

Vanha ystäväni voileipägrilli

Sain vuosia sitten joululahjaksi OBH Nordican Chilli-sarjan voileipägrillin. Välillä tulee kausia, jolloin tekee enemmän mieli toasteja ja välillä kapine unohtuu kaapin perälle pitemmäksi aikaa. Tänään taas muisto vanhasta ystävästäni pulpahti mieleeni ja voi, kun ne olivat taas hyviä! 

Voileipägrillissä on monia hyviä puolia. Toastit voi toki paistaa pannulla tai uunissakin, mutta minusta grilli on nopein ja vaivattomin tapa. Lämpeäminen kestää muutaman minuutin, molemmat puolet paistuvat kerralla ja käytön jälkeen grilli on helppo pyyhkäistä puhtaaksi. Perinteisiin toasteihin kuuluu kinkkua ja juustoa, mutta grilli luo paljon erilaisia mahdollisuuksia. Suosikkejani ovat kana-pesto-mozzarella ja paahtopaisti-punasipuli, mutta tänään menin perinteisellä linjalla pienellä twistillä. Sweetchili-kastike sopi erinomaisesti kinkun ja kirsikkatomaattien kaveriksi. Leiväksi valitsen nykyään kaurapaahtoleipää vehnäisen sijaan, vatsa tykkää!


Kaksi toastia

4 viipaletta paahtoleipää
4 siivua kinkkua
4 kirsikkatomaattia
4 tl sweet chili-kastiketta
juustoraastetta

Voitele leivät chilikastikkeella. Ripottele kahden viipaleen päälle juustoraastetta, lado päälle kinkkusiivut javiipaloidut kirsikkatomaatit. Ripottele uusi satsi juustoraastetta liimaksi ja laita kansi päälle. Grillaa muutama minuutti tai paistele pannulla.

Nauti!